kartya-koltseg

A bankkártya-használat költségei


kartya-koltseg

A körültekintő fogyasztói magatartás nem nélkülözhető a pénzforgalmi szolgáltatók megválasztásának esetében, ugyanis egy tudatos döntés havonta akár több ezer megspórolt forintot jelenthet az ügyfélnek. A bankkártyákhoz kapcsolódó kamatok, díjak, költségek szolgáltatónként változóak, így például díjat számolhatnak fel a bankkártya újragyártásáért, ha azt a fogyasztó elvesztette, pénzbe kerülhet az egyenleg lekérdezése, a bankkártya letiltása is, stb.

Az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége 

Ezzel összefüggésben azonban érdemes arról szólni, hogy a pénzügyi fogyasztók számára meghatározásra került, hogy egy naptári hónapban legfeljebb két alkalommal és maximum 150.000 HUF mértékig jogosultak arra, hogy Magyarországon elhelyezett automata bankjegykiadó gépből történő készpénzfelvétel esetén az díjtól és költségektől mentes legyen.

Fontos tudni, hogy ezt a lehetőséget minden olyan fogyasztó számára biztosítani kell, aki betöltötte a 16. életévét, Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a pénzforgalmi szolgáltató pénzforgalmi szolgáltatás nyújtására szolgáló helyiségében írásbeli, vagy biztonsági azonosítással ellátott internetes szolgáltató rendszerén (internetbankján) keresztül erre vonatkozó nyilatkozatot tesz. Ez utóbbi feltétel egyben azt is jelenti természetesen, hogy ha a pénzügyi fogyasztó szeretne élni ezzel a lehetőséggel, akkor erről külön nyilatkoznia kell a pénzforgalmi szolgáltatónál. Egy fogyasztónak azonos időszakban kizárólag egy pénzforgalmi szolgáltatónál lehet érvényes nyilatkozata, tehát minden jogosult havonta egy pénzforgalmi szolgáltatónál veheti igénybe az ingyenes készpénzfelvételt.