Újabb bírság a Banif Plus Banknak elszámolási késedelem miatt


mnb_logoA Magyar Nemzeti Bank nemrég publikált határozatában 48,8 millió forint ismételt bírsággal sújtotta Banif Plus Bankot az elszámolási határidőre vonatkozó törvényi előírás megsértése miatt. A bank a korábbi jegybanki kötelezés ellenére sem küldött ki május végéig több tízezer elszámolási értesítőt. A pénzügyi intézményeknek a deviza alapú kölcsönöknél az elszámolást április végéig kellett postára adniuk a fogyasztók részére.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálta a Banif Plus Bank Zrt.-vel kapcsolatos korábbi határozatában foglaltak (Sajtóközlemény: Bírság a Banif Plus Zrt.-nek késedelmes elszámolás miatt) teljesítését. A jegybank megállapította, hogy a bank több mint 21 300 szerződés esetében – korábbi kötelezése ellenére – 2015. május végéig sem tett eleget elszámolási kötelezettségének, korlátozva ezzel a fogyasztókat jövőbeni anyagi lehetőségeik áttekintésében és tervezésében.

Mint ismeretes, az MNB május 11-én közzétett határozatában azt állapította meg, hogy a Banif Plus Bank Zrt. az április végi törvényi határidőig több mint 35 500 darab szerződése kapcsán mulasztotta el megküldeni az elszámolásokat a fogyasztóknak. A jogszabálysértés miatt a jegybank kötelezte a Banif Plus Bankot, hogy elszámolási kötelezettségének haladéktalanul tegyen eleget, s 18 millió forint bírságot is kiszabott.

Az MNB most publikált határozatában ismételten kötelezte a Banif Plus Bankot arra, hogy haladéktalanul küldje meg az elszámolásokat a fogyasztóknak, emellett további 48,8 millió forintos bírsággal sújtotta az intézményt. A bírság összegének meghatározásánál a jegybank figyelembe vette a jogsértő állapot tartamát, a késedelem mértékét, illetve az érintett fogyasztói kör nagyságát is. Az elszámolások megküldésére várhatóan 2015. június végéig kerülhet sor a pénzügyi intézmény esetében.

Az MNB az elszámolás maradéktalan végrehajtása érdekében 2015 februárja óta valamennyi érintett pénzügyi intézményre kiterjedő témavizsgálatot folytat. Ennek során kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói tájékoztatás megfelelőségére, így további pénzügyi intézményeknél is vizsgálta, hogy történt-e mulasztás az elszámolások megküldésével összefüggésben.

A vizsgálatok eredményeként nemrég két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét (Sajtóközlemény: Újabb felügyeleti bírságok az elszámolások késedelmes megküldése miatt). Az elszámoláshoz kapcsolódó jegybanki vizsgálatok 2016 elejéig tartanak, jogsértés esetén az MNB haladéktalanul fellép, s szükség esetén intézkedést hoz az érintett pénzügyi intézménnyel szemben.

Forrás: http://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/sajtokozlemeny_20150612.html