megtakaritas

A Magyar Nemzeti Bank megtakarítási tájékoztatója


megtakaritasMegtakarításaink elhelyezésekor különösen fontos a megfelelő pénzügyi szolgáltató kiválasztása. Ennek első lépése, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pontosan milyen szolgáltatást, terméket veszünk igénybe, és hogy a kiválasztott szolgáltatónak van-e erre engedélye.

Az alábbi, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által ma publikált táblázat azon intézmények nevét tartalmazza, melyek valamilyen típusú befektetési szolgáltatás nyújtására jogosultak itthon. Ezek között találhatók bankok, befektetési vállalkozások, befektetési alapkezelők és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamokban engedéllyel rendelkező intézmények fióktelepei.

A befektetési szolgáltatásokat közvetítő szereplők adatai nincsenek a listán, esetükben ugyanakkor az ügyféllel kötött szerződésben fel kell tüntetni annak a – jegybanki táblázatban szereplő – engedéllyel rendelkező társaságnak a nevét, amelynek szolgáltatásait kínálják.

Jogosultak továbbá Magyarországon befektetési szolgáltatási tevékenységet folytatni határon átnyúló szolgáltatást végző, bejelentéssel rendelkező intézmények, amelyek elérhetősége az MNB honlapján következő az alábbi menüpontban található meg: http://felugyelet.mnb.hu/bal_menu/piaci_szereplok/kereso/kereses. Ezen intézmények esetében a keresőbe először be kell írni az adott intézmény nevét, majd – találat megjelenése esetén – a tevékenységek között lehet ellenőrizni, hogy jogosult-e a társaság befektetési szolgáltatás nyújtására.

Magyarországon betétet csak engedéllyel rendelkező, illetve határon átnyúló szolgáltatást végző, bejelentéssel rendelkező hitelintézetek (így bankok, takarékszövetkezetek, lakástakarékpénztárak vagy saját tagjaik körében hitelszövetkezetek) gyűjthetnek az ügyfelektől. Ezek teljes listája szintén az MNB honlapjának fent említett menüpontjában található meg.

Nagyon fontos, hogy első lépésként mindenki leellenőrizze az alábbi listában, illetve az MNB honlapján, hogy szolgáltatója rendelkezik-e engedéllyel, és ha igen, ezen belül pontosan milyen befektetési vagy betéti szolgáltatás nyújtására. Elképzelhető ugyanis, hogy az adott szolgáltatónak nem teljes körű, csak egyes résztevékenységekre vonatkozó engedélye vagy bejelentése van. Amennyiben bármilyen kérdés, kétség merül fel bennünk a szolgáltatóval, a kínált befektetési vagy betéti lehetőséggel, illetve a szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban, akkor kérjük, azt jelentse be az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

  • Telefon: 06-40-203-776
  • E-mail: ugyfelszolgalat@mnb.hu
  • Ügyfélszolgálat: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39. (Krisztina Plaza)

Kapcsolódó anyagok

Befektetési szolgáltatási tevékenységet végző fióktelepek Magyarországon (193KB)

Befektetési szolgáltatási tevékenység nyújtására MNB engedéllyel rendelkező intézmények (226KB)

Forrás:  http://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/hirek_20150421.html