Teszt 1


Teszt 11.) Nagyszüleid egy korábban velük történt esetről mesélnek, ami kapcsán felhívják a figyelmed, hogy ha netán a hitelintézet, ahol a megtakarításaid tartod, csődbe menne, a legjobb megoldás, ha azonnal sorban állsz az utcán a bank előtt, a többi emberrel együtt.
2.) Minek a rövidítése az OBA?
3.) Az a sajnálatos helyzet állt elő, hogy a nemrégiben Magyarországon új fiókot nyitó, de Dániában alapított bank csődöt jelentett. Ebben az esetben ki kártalanítja a magyar ügyfeleket?
4.) Mekkora az OBA által személyenként és hitelintézetenként nyújtott maximális kártalanítási összeg összevontan?
5.) Baráti társaságodban úgy alakult, hogy jelzáloghitel felvételét fontolgatja egyik ismerősöd, de nincs tisztában azzal, hogy ilyen esetben kinek a tulajdonában van a hitel felvételét követően az ingatlan. Segítségedet kéri! Mit mondasz neki?
6.) Régóta tervezitek egy új autó vételét, de nem áll rendelkezésre elegendő készpénz az autó megvásárlásához. Milyen tényezőket mérlegeltek a hitelfelvétel előtt?
7.) Az egyik hipermarket akciós újságában 0%-os kamattal hirdetnek egy laptopot ami pont megfelelő lenne nagymamád számára, hogy megismerkedjen az internettel, ellenben nem egészen biztos abban, hogy a 0%-os kamat azt jelenti-e, hogy ez egy ingyen hitel. Kérdésére hogyan válaszolsz neki?
8.) Sajnos anyagi helyzeted nem volt túl rózsás az egyetem megkezdését követően, ezért Diákhitel1-et vettél igénybe, hogy finanszírozni tudd a képzésed során felmerülő költségeket. A sikeres egyetemi éveket követően meglepetten tapasztalod, hogy viszonylag nagy összeggel tartozol, miért alakult így?
9.) Külföldi utad során elvesztetted a bankkártyádat, amit egyből jeleztél a pénzforgalmi szolgáltató felé. Ebben az esetben kit terhel anyagi felelősség, ha a bejelentést követően valaki jogosulatlanul vesz fel pénzt a számládról a kártyád segítségével?
10.) Milyen feladatai vannak a Pénzügyi Békéltető Testületnek?