gepjarmu_hitel

A fogyasztási hitelek típusai


A fogyasztási hiteleket tovább csoportosíthatjuk, hiszen különbséget tehetünk – az egyik tipikus felosztás alapján – áruhitel, gépjárműhitel, a hitelkártya, a folyószámlahitel vagy a személyi kölcsön között.

Áruhitel, gépjárműhitel

Az áruhitelek rendszerint a bevásárlóközpontokban, áruházakban érhetőek el, az ügyfél ilyenkor ebből fedezi a megvásárolni kívánt termék (például: tartós fogyasztási cikk) vételárát. A hitelintézet ebben az esetben kifizeti helyette a vételárat és a pénzügyi fogyasztó itt már neki fizeti a törlesztő-részleteket. A gépjárműhitel esetében pedig értelemszerűen a szerződés egy autó megvásárlására irányul.

A folyószámlahitel

A folyószámla hitel lényege, hogy az közvetlenül a lakossági bankszámlához (fizetési számlához) kapcsolódik és rendszerint akkor veszik igénybe a fogyasztók, ha átmeneti pénzhiánnyal küszködnek, ezt a problémás helyzetet kívánják ezzel megoldani. Ha az ügyfél ilyen hitelt vesz igénybe, akkor a hitelintézet egyedi hitelkeretet bocsát a rendelkezésére, ez esetben a kifizetés közvetlenül a bankszámláról történik. Tehát ez a hiteltípus azt feltételezi, hogy az ügyfél az adott hitelintézetnél rendelkezik egy fizetési számlával.

A hitelkártya

A hitelkártyának ezzel szemben az az előnye, hogy a pénzügyi fogyasztónak nem kell lakossági bankszámlát nyitnia, hanem kifejezetten olyan szerződést köt, amely szerint a hitelintézet az előbb bemutatott példa alapján egy hitelkeretet (tehát egy összeget) bocsát a rendelkezésére, amelyet vásárlásra tud felhasználni és adott esetben készpénzfelvételre is. Természetesen ekkor különböző díjakat, költségeket, kamatokat és persze magát az elköltött összeget is meg kell fizetni.

Személyi kölcsön

Végül, de nem utolsósorban a személyi kölcsön alapján a vonatkozó pénzt a fogyasztó általában szabadon felhasználhatja, és nem kerül meghatározásra az előbbiek szerint annak külön célja: arra költi, amire szeretné. Előfordul persze célhoz kötött személyi kölcsön is, amikor szintén annak célja meghatározott, az szólhat például egy utazás részvételi díjának fedezésére vagy egy áru vételárának kiegyenlítésére.