biztonsag

Kiknek a betétei vannak biztonságban?


biztonsagSzámtalan pénzügyi fogyasztó létezik, ide tartoznak a magánszemélyek, ha például egy fizetési számlát nyitnak egy bankban. Azonban nem csak az ő betéteik vannak biztonságban, mivel ezeken kívül is sokféle olyan személy van, aki nem ilyen magánszemély, mégis szerződést köt vele a bank.

A legtöbb pénzügyi fogyasztó betéteire kiterjed a védettség, így például, ha egy társasház vagy egy lakóközösség tartja pénzét bankban vagy épp egy vállalkozás, egyesület vagy alapítvány tesz így, ők is kapnak kártalanítást, amennyiben a szolgáltató csődbe megy.

Vannak azonban kivételek is, ezért ha például az ügyfél úgy állapodott meg a bankkal, mikor szerződést kötöttek, hogy a szokásosnál sokkal nagyobb kamatot vagy más hasonló jellegű juttatást kap az alapján, akkor sem élvez védettséget. Ha a betét pénzmosásból származik (amely bűncselekmény), úgy akkor sem jogosult a betét tulajdonosa a kártalanításra. Szintén fontos, hogy amennyiben olyan fizetőeszközben került elhelyezésre, amely az Európai Gazdasági Térségnek vagy a Gazdasági és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországának törvényes fizetőeszköze, úgy az védettséget élvez